• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogansehiraktuelinternetgazetesi
  • https://twitter.com/DogansehirAktue

Doğanşehir Depremi Hakkında Söyleşi

06/09/2020

Doğanşehir ilcesindeki Deprem ile ilgili söyleşi.

Facebook Doğanşehirliler Grubu yoneticilerinden Atilla Özdemir hemşehrimiz Prof.Dr.Hüseyin Yılmaz ile Doğanşehir Depremi Hakkında yapmış olduğu söyleyişi.


Prof.Dr.Hüseyin Yılmaz
Jeofizik Bölümü
Cumhuriyet Üniversitesi-Sivas
Hocam Merhaba
Facebook Doğanşehirliler Grubu sayfası olarak
Evladı Doğanşehir adı altında topladığımız bölgemizde yetişmiş değerli bilim insanlarını hemşirelerimize tanıtıyoruz.
Tarihte birkaç defa yerle bir olmuş  Doğanşehir için büyük bir şansınız. Doğanşehir’de yetişmiş yer bilimci bir akademisyen, olarak, memleketimiz için yapacaklarınızı buraya aktarmak isteriz.
 
📌Hocam herkesin bir Doğanşehir'i var, O günlerden hatırladıklarınızı bizimle paylaşır mısınız?

Benim Doğanşehir'im çocukluğumuz kadar masumdur.  Benim Doğanşehir'im,  hemen hemen hiç birinin kilitlenmediği kapıların ardında insanların geceleri güvenli bir şekilde uyuyabildiği samimi bir şehirdi. Büyüklerin herkesin büyüğü olarak saygı gördüğü, küçüklerin ise bütün büyükler tarafından korunduğu, yüzmenin Büyük dere, Küçük dere (Danalık) ve Bentte öğrenildiği, “birdir bir”, takla, uzun eşek, bilye, cikkor ve çelik-çomak oyunlarının oynandığı, üzümün Köse Mustafaların bağından, eriğin Çerkez Ablaların ve elmanın ise Besnili Ömer’in bahçesinden yenildiği, ana-babaların endişe etmeleri gerekmeden gece 11' lere kadar çocukların sokakta oyun oynayabildikleri şirin bir kasabaydı benim Doğanşehir'im.
Okul öncesi çocukluğum böyle bir kasabanın nispeten yoksul bir mahallesi olan halk dilinde Aşağı Mahalle olarak adlandırılan Doğu Mahallesindeki Koç Sokakta yaşıtım Doğan Durmuş ve kardeşi Hayri ile yan yana evlerde birlikte geçti. Okul çağım geldiğinde abim o zamanlar ilçedeki tek ilkokul olan ve o yaştaki bir çocuğa göre evden az uzakta olmayan ( yaklaşık1.2 km) Merkez İlkokuluna kaydımı yaptırdı (1960). İlk öğretmenim Hasan Sönmez’di. Şimdi hatırlayamadığım bir nedenle ikinci sınıftan sonra Mehmet Ali Demiralp ile devam ettim ve beşinci sınıfta Mehmet Cüra (Ertuğruloğulları) hoca tarafından mezun edildim. Üçü de elleri öpülesi öğretmenlerdi.
Orta öğrenime başladığım Doğanşehir Orta Okulu çok iyi bir kadroya sahipti. Mehmet İnci, Yılmaz Öztürk, Sengül Günaçtı, Mustafa Firengiz ve Süleyman Özçiftçi şükranla hatırladığım hocalarımdı. Orta okul son sınıftaki sıra arkadaşlarım Fatih Dulkadiroğlu (112) ve Edip Özbey’in (107) okul numaralarını nedense unutmadım.
Ayrıca Ortaokul ikinci sınıftaki bir olay da hafızamdan hiç silinmedi. Bir derste Mustafa Firengiz hoca “Herkes içinden geldiği gibi bir resim çizsin ama resim kağıdının üzerine kimliğini belirten herhangi bir işaret koymasın” dedi. Daha sonra resimleri topladı. Her resmi çıkararak resim sahibiyle ilgili yorumsal bilgilerini açıkladı. Resimlerden birini yorumlarken sahibinin annesinin muhtemelen yaşamıyor olduğunu söyledi. Sınıftaki bir kız arkadaşımız olan resim sahibinin gerçekten de öksüz olduğunu o gün öğrendik. Benim resmim için “Bu resmin sahibi şair ruhlu biri” demişti. Bu gazla, muhtemelen son sınıfta yapılan bir şiir yarışmasına katıldım.  O dönemler hafta başı ve sonlarında yapılan istiklal marşı törenlerinin birinde sonuçlar açıklandı. Günay Özmansur birinci ve ben ikinci olmuştuk. Her birimize Okul Müdürü Sıtkı Karahan tarafından tören topluluğu önünde armağan olarak birer roman verilmişti. Benimki Abdullah Ziya Kozanoğlu’nun yazdığı “Savcı Bey” romanıydı. Ancak arkası gelmedi ve Firengiz hocayı doğrulayamadım.
Ortaokul bitince büyük bir problemle karşılaştım. O yıllarda ilçemizde Lise düzeyinde okul yoktu. Bu durumda ya parasız yatılı okullardan birini kazanacaktım ya da okul hayatım orta okul diplomasıyla sonlanacaktı. Zira ailemin ekonomik durumu Malatya da Liseyi okutacak durumda değildi. Devlet Parasız Yatılı Lise Sınavını kazanınca sorun çözüldü ve 1969 yılında Turan Emeksiz Lisesi’nde öğrenime başladım. Yani “Cumhuriyetin” bir kurumu imdadıma yetişmişti. Artık Doğanşehir’de ancak yaz tatillerinde bulunabiliyordum.

 
📌Neden yer bilimi?

Bizim dönemimizde Lise müfredatında Jeoloji dersi de vardı. Jeoloji dersini Jeoloji Mühendisi olan soyadını hatırlamadığım Turan hoca veriyordu. Sanırım hoca jeolojiyi sevdirdi. Ayrıca Jeoloji Mühendisleri mezun olur olmaz iş bulabiliyorlardı ve maaşları da fena değildi. Bu yüzden 1972 yılında puanım başka yerlere de uygun olduğu halde Karadeniz Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne kaydımı yaptırdım.
 
📌Çalışma hayatınız?

1977 yılında mezun olduktan bir ay sonra MTA Genel Müdürlüğü Malatya Bölge Müdürlüğü’nde çalışmaya başladım. 1982 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Yer Bilimleri Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak geçtim Yüksek Lisans öğreniminin ardından Doktora Yeterlik Sınavını geçtikten sonra 1986 yılında yeniden eski kurumuma döndüm. Malatya Bölge Müdürlüğü’nün değişik projelerinde çalışırken bir yandan da Doğanşehir ve çevresinin jeolojisini konu edinen doktora tezimi 1992 yılında tamamladım.
 
📌Doğanşehir için yaptığınız çalışmalarınız

Doktora tez kapsamında ilçemizin jeolojik yapısını ve Doğanşehir’de deprem kaynakları olabilecek aktif fayları inceleme olanağını buldum. Bu çalışmalar sırasında hiçbir olanağı esirgemeyen MTA Genel Müdürlüğü’ne şükranlarımı da belirtmeliyim.
 
📌Şu an ki göreviniz?

2000 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Yardımcı Doçent olarak başladığım akademik hayatımı halen aynı fakültede Prof. Dr. ünvanıyla sürdürüyorum.
 *hocamızın kişisel bilgileri söyleşinin sonundadır.
-Doğanşehir deki deprem riski ve değerlendirmeleriniz?
Doğa hiçbir nimeti külfetsiz vermiyor. İlçemiz için de bu geçerli. Doğanşehir su sıkıntısı yaşamayan bir yer. Musluğu açtığınızda içilebilir suyunuz akıyor. Sürgü barajının suyu ile binlerce dönüm arazi sulanıyor. Bu suların esas kaynağı ise Takaz pınarı. Bu durumun nedeni ise Sürgü Fayı’dır. Çelikhan’dan başlayıp eski Kurucaova, Sürgü, Hudut ve Kalecik güzergahını takip eden bu fay boyunca Takaz, Sürgü’nün içindeki kaynak ve Sürmeli Pınar gibi çok sayıda su kaynakları çıkıyor.  Sürgü Fayı bu nimetlerinin yanı sıra bazan 5 Mayıs 1986’daki gibi biriken enerjisini salıvererek üzerindeki ve yakınındaki yerleşim yerlerini sarsarak can ve mal kaybına neden oluyor.
Bir yörenin depremselliğinin araştırılmasında ilk aşama bölgede deprem üreten fayların konumları ve geçmiş davranışlarının bilinmesidir. Bu açıdan bakıldığında Şekil 1’deki haritada görüleceği üzere Doğanşehir’i etkileyebilecek önemli deprem kaynakları bulunmaktadır. Bunlar güneyden kuzeye Doğu Anadolu Fayı, Sürgü Fayı, Doğanşehir Fay Zonu ve Malatya Fayıdır. Bunların dışında Çığlık ve Eskiköy arasında muhtemel bir fay hattı daha bulunmaktadır.
Doğu Anadolu Fayı
Türkiye'de ki en önemli aktif fay zonlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Zonunun Çelikhan’ın doğusundaki Yarpuzlu’dan başlayıp Gölbaşı’na kadar olan bölümü Erkenek segmenti olarak bilinir. Bu fay, Doğanşehir’e bağlı Kurucaova’nın yaklaşık 1.5 km, Erkenek’in 2km ve Karanlıkdere’nin 5km güneyinden geçmektedir. Haritada da görüleceği üzere 1900 yılından günümüze kadar bu fay hattında merkez üssü Doğanşehir içesi sınırları içinde kalan ve büyüklüğü 4-5 arasında olan 4-5 deprem meydana gelmiştir. Bu depremler Doğanşehir’de herhangi bir kayba yol açmazken İlçe sınırları dışındaki bölümlerinde gerçekleşen depremler önemli kayıplara neden olmuştur. Bu fay kolundaki son yüzey izini oluşturduğu düşünülen deprem 1893 yılında gerçekleşen, 7.2 büyüklüğündeki depremdir. Bu deprem 02 Mart 1893 Çelikhan Depremidir. Bu depremde Malatya’nın güneyindeki 220 km uzunluğunda ve 120 km genişliğindeki bir alanda, Kubeli, Behevni, Hun-i Monayır, Akçadağ, Karakiahta ve Mirdis yerleşim alanları etkilenmiştir. Akçadağ Bölgesindeki 11740 evden 2179 ev tamamen yıkılmış, 1345 ev oturulamaz hale gelmiş ve 2195 ev hasar görmüştür. Depremde oluşan can kaybı 885, yaralı sayısı 164 dür. Malatya ile Pütürge arasındaki dağ köylerinde 7000 evden 5100 ü tamamen, 30000 nüfuslu Malatya da ise bazı evler yıkılarak 3000 can kaybı olmuştur. 04 Aralık 1905 tarihli 6.8 büyüklüğündeki Şiro Çayı Depreminde ise Pütürge ile Sürgü arasındaki dağ köylerinde 500 can kaybı ve çok sayıda binada ağır hasar oluşarak, Kozluk, Abdülharap, Güzhane, Erkenek Kasabaları tamamen yıkılmıştır. Buradan da anlaşılacağı üzere Doğanşehir’in depremselliğini araştırırken yalnızca ilçe sınırları içindeki deprem kaynaklarını değil bölgesel kaynakları dikkate almak gerekir. Örneğin Malatya Valiliiğinden yapılan açıklamaya göre, 24 Ocak'ta Sivrice (Elazığ) merkezli 6.8'lik deprem sonucu Pütürge ilçesinde 941, Battalgazi'de 951, Kale'de 843, Doğanyol'da 433, Yeşilyurt'ta ise 151 olmak üzere 3 bin 319 binada 6 bin 339 bağımsız bölümün ağır hasarlı olduğu belirlendi. Doğanyol'da 132, Battalgazi'de 110, Pütürge'de 27, Kale'de 11, Yeşilyurt'ta ise 6 bina acil yıkılacak. Ayrıca, Battalgazi'de 3 bin 53, Pütürge'de 758, Yeşilyurt'ta 578, Kale'de 763, Doğanyol'da ise 395 olmak üzere toplam 5 bin 547 binada 18 bin 469 bağımsız bölümün az hasarlı olduğu tespit edildi. Bundan dolayı Malatya ve çevresindeki diri faylar Şekil 1 A’ da ayrıca gösterilmiştir.
 
Sürgü Fayı
Çelikhan ve Göksün arasında D-B yönünde 160 km uzanan bu fay Doğanşehir ilçesi sınırları içinde Kurucaova’nın eski yerleşim alanın içinden, yeni yerleşim alanının 1.5 km kuzeyinden, Güzelköyün 1 km kuzeyinden, Takaz kaynağından, Sürgü’nün içinden, Sürmelipınardan, Hudut yakınlarından, Günedoğru’nun 4 km güneyinden, Kalecik yakınlarından, Kadılı’nın 1.5 km güneyinden, Kapıdere’nin 2 km kuzeyinden, Bıçakçı’nın 1 km güneyinden geçerek batıya Elbistan’a doğru devam etmektedir. 1900 yılından günümüze kadar bu fay ile ilişkili merkez üssü Doğanşehir ilçesi sınırları içinde kalan ve büyüklüğü 4-5 arasında olan 15, büyüklüğü 5.6 olan 1 ve büyüklüğü 6 olan 1 deprem meydana gelmiştir. Son iki deprem 05.05.1986 tarihinde gerçekleşmiştir. Günün erken saatlerinde 06.35 deki 6 büyüklüğündeki deprem 7 can kaybına 824 binada hasara ve13.39 5.6 büyüklüğündeki deprem ise 7 can kaybına 824 binada hasara neden olmuştur. Sürgü Fayı’nın 1900 öncesi davranışı konusunda yeterli veri bulunmamaktadır.
Doğanşehir Fay Zonu
Karaterzi, Polat, Söğüt ve Kadılı yerleşim merkezlerinin yakınından geçen bir grup faydan oluşan bu zonda 1900 yılından günümüze kadar büyüklüğü 4-5 arasında olan 2 deprem meydana gelmiştir. Bu fayın da 1900 öncesi davranışı konusunda yeterli veri bulunmamaktadır.
Malatya Fay Zonu
Malatya Fay Zonu Doğanşehir ilçesi sınırları içindeki Gövdeli ve Küçüklü köylerinin yaklaşık 1 km, Çavuşlu’nunu 2 km ve Dedeyazının 1 km KB’ sından geçerek Akçadağ ilçesine bağlı Örenköy’ün 3km KB’ sından geçerek Akçadağ ve Arguvan ilçe sınırları içinden KD ya doğru devam etmektedir.  Fayın, Doğanşehir ilçesi sınırları içindeki bölümünde 1900 yılından günümüze kadar büyüklüğü 4’ ü aşan herhangi bir deprem bulunmamaktadır. Fayın daha kuzeydeki bölümünde ise büyüklüğü 4’ ü aşan hasar yapıcı herhangi bir deprem bulunmamaktadır. Bu fayın da 1900 öncesi davranışı konusunda yeterli tarihsel kayıtlar bulunmamaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan Paleosismolojik çalışmalarda son 10.000 yılda Malatya Fayı üzerinde dört büyük depremin meydan geldiği ve bu tür depremlerin tekrarlanma aralığının ise 2275 ± 605 yıl olabileceği önerilmiştir (Sançar vd., 2018).
Çığlık-Eskiköy Fayı
Çığlık ve Eskiköy yakınlarında genç birimlerde fay etkinliklerine bağlanabilecek özellikler gözlenmektedir. Bu hat boyunca 1900 yılından günümüze kadar büyüklüğü 4-5 arasında olan 2 deprem meydana gelmiştir.
Yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere ilçemiz ne yazık ki önemli bir deprem tehlikesi altındadır.  
 
 
📌Deprem bölgesinde yaşayan hemşehrilerimizin alması gereken tedbirler?

İnsanlar Doğanın dilini dikkate aldıklarında onun nimetlerinden azami miktarda fayda sağlarken zararlarından da asgari miktarda etkilenirler.
Deprem zararlarını azaltmak için bir yöredeki deprem tehlike ve risk analizinin bilimsel kriterlere uygun bir biçimde yapılması gerekir. Modern afet yönetim ilkelerine göre can ve mal kayıplarına neden olmanın yanı sıra sosyo-ekonomik düzen ve etkinliklere zarar verme potansiyeli olan her şey “tehlike”dir. Bir tehlikenin bölgenin sakinleri, özellikleri, etkinlikleri, özgün tesisleri veya yapıları üzerine olan tahmini kötü etkisi ise “risk”tir. Deprem söz konusu olduğunda bu tanımları şu şekilde ifade edebiliriz. Deprem tehlikesi, hasar ve can kaybı yaratabilecek büyüklükte bir depremden kaynaklanan yer hareketinin belli bir yerde ve belli bir zaman periyodu içerisinde belirlenmesidir. Deprem riski ise, deprem nedeni ile hasar, mal ve can kaybı ihtimali olarak tanımlanır. Yani deprem risk kavramı yalnızca deprem olayını değil aynı zamanda depremden dolayı oluşan sonuçları da içermektedir.
Son zamanlarda medyada deprem ile igili tartışmalarda oluşturulan yanlış bir kavramı düzeltmek istiyorum. Bir depremin önceden bilindiğinin iddia edilmesi için şu soruların kesinlikle yanıtlanması gerekir. Deprem nerede, ne zaman ve ne büyüklükte meydana gelecek. Günümüzde bilim nerelerde deprem oluşabileceğini belirleyebilmektedir. Örneğin MTA Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan diri fay haritasında gösterilen faylar bu soruya büyük oranda cevap verebilmektedir. Ancak bu da fay hattının hangi bölümünün hangi noktasında depremin başlayacağını söyleyebilecek kesinlikte değildir. Sonuç olarak gelecekteki depremlerin konumu, oluş zamanı, büyüklüğü ve diğer özellikleri belirsizlik sunduğundan deprem tehlikesi belirlemelerinde ancak olasılık hesaplarına dayalı tahminler yapılabilir. Örneğin şu fay hattı üzerinde yıkıcı bir depremin önümüzdeki 10, 20, 50 yıl gibi bir dönemde oluşma olasılığı %? kadardır gibi.
İlçemiz söz konusu olduğunda kesin olan durum, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Doğanşehir İlçe sınırları içindeki ya da yakınındaki faylarda önemli depremler oluşacaktır. Eğer şimdiden depreme karşı hazırlıklarımızı en kısa sürede tamamlarsak oluşacak deprem bir afete dönüşmez ve bir doğa olayına sadece tanıklık etmiş oluruz ama yapamazsak çok büyük kayıplara uğrarız. Aynen doğayı doğru anlayarak, yerleşim ve yapılaşmalarını gerektiği gibi geçekleştirenlerin yoğun yağışları su ihtiyaçlarını karşılayacak yararlı bir durum olarak değerlendirirken ve yapmayanların ise sel felaketine uğramaları gibi.
📌Afet yönetimi için neler yapılmalı?

Afet yönetimi, , insan hayatı, mal, mülk, toplumsal yapı ve çevreye zarar verecek her tür tehlikeye karşı hazırlıklı olma, zarar azaltma, müdahale etme ve iyileştirme amacıyla eldeki kaynakların organizasyonunu, analizini, planlanmasını ve gerekli kararları almayı ifade eden bir kavramdır. Afetle ilişkili çalışmalar bir tehlikenin afete dönüşmeden önceki ve sonraki dönemi olarak ikiye ayrılır. Afet meydana gelmeden önce yapılması gereken çalışmalar “Risk Yönetimi” olarak adlandırılır. Esas olarak riski azaltma önlemleridir. Afet anında ve sonrasında yapılan çalışmalar ise “Kriz Yönetimi”  olarak adlandırılır. Deprem, heyelan, sel ve çığ gibi olaylardan sonra medyada şahit olduğumuz faaliyetler bunlardır. Modern Afet Yönetiminin esas amacı, müdahale çalışmalarına duyulabilecek ihtiyacı minimize edebilmek için, insanları tehlikelerden korumak ve mevcut riskleri afetler olmadan önce mümkün olduğunca azaltmaktır. Afet yönetimi yalnızca devletlerin sorunu değildir. Afetler ile mücadelede uluslar arası kaynaklardan halka kadar tüm birey ve kurumların yeri, görev ve sorumlulukları vardır.
 
📌Deprem bölgesinde yaşayan hemşehrilerimizin alması gereken tedbirler ?
Şekil 1 ' de ki haritadan ve yukarıdaki bilgilerden de anlaşılacağı üzere ilçemiz sınırları içinde ve çevresinde çok önemli deprem kaynakları bulunmaktadır. Bu nedenle Doğanşehir ne yazık ki önemli bir deprem tehlikesi altındadır. Bu kapsamda deprem bölgesinde yaşayan hemşehrilerimizin alması gereken bir yığın tedbiri sıralamak mümkündür. Ancak bana göre deprem söz konusu olduğunda düşünülmesi gereken ilk konu içinde yaşayacağımız ve kullanacağımız her tür yapının (konut, okul, fabrika, mağaza, baraj vs) güvenliğidir. Yer seçiminden yapımına kadar her aşamada bilimsel ölçütlere uyulması durumunda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi depremleri zararsız ya da en az zararla atlatmamız mümkün olacaktır. Burada bir konuya özellikle dikkat çekmek istiyorum. Haritada “ayrılmamış Kuvaterner çökeller” olarak belirtilen alanlar depreme çok dayanıksız zeminlerdir ve depremde bu zeminlerin üzerindeki yapılar aynı standartlarda inşa edilseler bile sağlam kayalar üzerindeki yapılardan kat kat daha fazla etkilenirler. Bu nedenle aynı depremde sağlam kayalar üzerindekiler daha az hasar görürken gevşek zemindekiler çok hasar görür ve yıkılırlar. Ülkemiz genelinde yapılan bir yanlışlık ilçemizde de sürdürülmektedir. Diri fayların bulunduğu yerler genellikle kaynakların bol olduğu, çakıl, kum, mil gibi çökellerin ise ayrık gevşek zeminler oluşturduğu tarım alanlarıdır. Atalarımız tarım alanlarına zarar vermemek için yapılaşma için bilmeden daha sağlam zeminleri tercih ederlerdi ve bir anlamda da depremden daha az etkilenecek alanları seçmiş olurlardı. Ancak günümüzde yapılaşma için genellikle ovalar tercih ediliyor. Bu yüzden hem tarım alanlarını yok ediyoruz hem de depreme karşı en dayanımsız konumu seçmiş oluyoruz. Bu alanlar genellikle yukarda belirttiğim “ayrılmamış Kuvaterner çökeller”le örtülüdür.
Depreme hazırlık amacıyla Doğanşehir’de yapılacak ilk iş mevcut yapıların envanterinin oluşturulması ve bu yapıların üzerinde bulundukları zemin sınıflarının tesbit edilmesidir. Ayrıca mevcut yapıların depreme karşı dayanımlarının belirlenmesi gerekir. Hangi yapılara güçlendirme yapılacağı, hangi yapıların güçlendirme maliyetleri yüksek olduğundan yenilenmesi gerekeceği tesbit edilmelidir. Yeni yapılaşmalar için ise zemin sınıfı uygun alanlar belirlenmelidir.  Bunların yanı sıra halkın depremden önce, deprem sırasında ve sonrasında neler yapması gerektiği konusunda eğitilmesi sistemli bir biçimde yapılmalıdır.
 
📌Hemşehrilerimize mesajınız.
 
Hemşehrililerime selamlarımı ve mutluluk dileklerimi sunmak isterim.
Doğanşehirliler Grubu olarak bizleri bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederiz.Bu söyleşi sonrası Doğanşehirde yapacağımız çalıştayı pandemi nedeni ile erteliyoruz gelecek haftalarda tele konferansla tekrar sizle hemşehrilerimizi buluşturmak isteriz.Bu söyleşiden sonra soracakları soruları olanları sizlerle buluşturmak isteriz.Bulunduğunuz her mevkide bizlerin bir gururu olarak görev yaptığınız için ve Doğanşehrimiz için çok önemli eserler bıraktığınız için sizlere minnetarız.Teşekkürler.
Özgeçmişi;
Kişisel Bilgiler
Prof.Dr. HÜSEYİN YILMAZ
E-posta: yilmazh@cumhuriyet.edu.tr
Web: https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/yilmazh
Eğitim Bilgileri
Yüksek Lisans, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Türkiye 1981 - 1983 Lisans, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye 1972 - 1977
Yabancı Diller
Fransızca, B2 Orta Üstü İngilizce, C1 İleri
Yaptığı Tezler
Doktora, Doğanşehir-Sürgü-Gözene (Malatya) yöresinin jeolojisi, 1992 Yüksek Lisans, Olur (Erzurum) Yöresinin Jeolojisi, 1983
Araştırma Alanları
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Unvanlar / Görevler
Prof.Dr., Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 2014 - Devam Ediyor Doç.Dr., Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 2009 - 2014
Mesleki Deneyim
Anabilim/Bilim Dalı Başkanı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 2005 - Devam Ediyor
MYO Müdürü, Bozok Üniversitesi, Akdağmadeni Sağlık Yüksekokulu, 2004 - 2006
Bölüm Başkanı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 2004 - 2005 Anabilim/Bilim Dalı Başkanı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 2000 - 2005
Bölüm Başkan Yardımcısı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, 2000 - 2004
Verdiği Dersler
Genel Jeoloji I, Lisans, 2019 - 2020
Jeolojide Harita Teknikleri, Lisans, 2018 - 2019
Global Tektonik ve Jeodinamik Olaylar, Yüksek Lisans, 2018 - 2019 Topoğrafya, Lisans, 2018 - 2019
Maden Jeolojisi, Lisans, 2018 - 2019
Afet Yönetimi ve Organizasyonu, Lisans, 2018 - 2019
Türkiye de Kabuk Yapısı, Yüksek Lisans, 2019 - 2020
Uzmanlık Alan Dersi, Yüksek Lisans, 2018 - 2019
Yer Kabuğunun Yapısı ve Bileşimi, Yüksek Lisans, 2019 - 2020 Genel Jeoloji II, Lisans, 2018 - 2019
Topoğrafya, Lisans, 2018 - 2019
Mühendislik Ekonomisi, Lisans, 2019 - 2020
Tez Çalışması, Yüksek Lisans, 2018 - 2019
Sondaj Tekniği, Lisans, 2017 - 2018
Hidrojeoloji, Lisans, 2018 - 2019
Genel Jeoloji I, Lisans, 2018 - 2019
Sismotektonik, Lisans, 2018 - 2019
Hidrojeoloji, Lisans, 2018 - 2019
Sismotektonik, Lisans, 2018 - 2019
Türkiye nin Sismotektonik Özellikleri, Yüksek Lisans, 2017 - 2018 Yapısal Jeoloji, Lisans, 2017 - 2018
Mühendislik Ekonomisi, Lisans, 2017 - 2018
Jeolojide Harita Teknikleri, Lisans, 2016 - 2017
Afet Yönetimi ve Organizasyonu, Lisans, 2016 - 2017
Seminer Dersi, Yüksek Lisans, 2017 - 2018
Ekonomik Jeoloji, Lisans, 2016 - 2017
Genel Jeoloji II, Lisans, 2016 - 2017
Sondaj Tekniği, Lisans, 2014 - 2015
Afet Yönetimi ve Organizasyonu, Lisans, 2014 - 2015
Ekonomik Jeoloji, Lisans, 2015 - 2016
Mühendislik Projeleri, Lisans, 2014 - 2015
Bitirme Ödevi, Lisans, 2014 - 2015
Mühendislik Projeleri, Lisans, 2014 - 2015
Bitirme Ödevi, Lisans, 2014 - 2015
Afet Yönetimi ve Organizasyonu, Lisans, 2012 - 2013
Atatürk İlkeleri ve Inkılap Tarihi - I, Lisans, 2012 - 2013
Yapısal Jeoloji, Lisans, 2010 - 2011
Afet Yönetimi ve Organizasyonu, Lisans, 2010 - 2011
Saha Jeolojisi, Lisans, 2010 - 2011
Saha Jeolojisi, Lisans, 2010 - 2011
Teknik Resim, Lisans, 2010 - 2011
Teknik Resim, Lisans, 2010 - 2011
Plaka Tektoniği, Lisans, 2010 - 2011
Sedimantoloji Ve Stratigrafi İlkeleri, Lisans, 2009 - 2010
Teknik Resim, Lisans, 2010 - 2011
Sedimantoloji Ve Stratigrafi İlkeleri, Lisans, 2009 - 2010
Teknik Resim, Lisans, 2010 - 2011
Plaka Tektoniği, Lisans, 2009 - 2010
Topoğrafya, Lisans, 2005 - 2006
Teknik Resim, Lisans, 2005 - 2006
Teknik Resim, Lisans, 2005 - 2006
Teknik Çizim Ve Persfektif - II, Lisans, 2003 - 2004
Teknik Çizim Ve Persfektif - I, Lisans, 2003 - 2004
Teknik Resim, Lisans, 2003 - 2004
Yönetilen Tezler
YILMAZ H., Hisarköy - Bigadiç (Balıkesir) jeotermal alanının manyetotellürik (mt) ve düşey elektrik sondaj (des) verilerinin yorumlanması, Yüksek Lisans, S.BOSTAN(Öğrenci), 2013
YILMAZ H., Gravite gradient ölçümlerinin veri-işlemi ve yorumu, Yüksek Lisans, G.YILDIRIM(Öğrenci), 2011
YILMAZ H., Adana- Antakya- Kahramanmaraş arasındaki bölgenin depremselliğinin ?b? parametresi ile incelenmesi ve risk analizi, Yüksek Lisans, S.ŞAHİN(Öğrenci), 2008
YILMAZ H., Elbistan (Kahramanmaraş)-Hafik (Sivas) arasındaki bölgenin yeraltı kabuk yapısının manyetotellürik ve gravite yöntemleri ile incelenmesi, Yüksek Lisans, S.ÖZEL(Öğrenci), 2005
SCI, SSCI ve AHCI İndekslerine Giren Dergilerde Yayınlanan Makaleler
The origin, age and duration of hydrothermal alteration associated with iron skarn mineralization determined from clay/phyllosilicate minerals, Bizmisen-Erzincan, East-Central Turkey
Bozkaya O., Bozkaya G., YILMAZ H., HOZATLIOĞLU D., Banks D. A.
ORE GEOLOGY REVIEWS, cilt.115, 2019 (SCI İndekslerine Giren Dergi)
3D Modeling and Tectonic Interpretation of the Erzincan Basin (Turkey) using Potential Field Data
Aydin O. L. , BEKTAŞ Ö., BÜYÜKSARAÇ A., YILMAZ H.
EARTH SCIENCES RESEARCH JOURNAL, cilt.23, ss.57-67, 2019 (SCI İndekslerine Giren Dergi)
Structural evolution of the Eastern Anatolian Basins: an example from collisional to postcollisional tectonic processes, Turkey
Yilmaz A., YILMAZ H.
TURKISH JOURNAL OF EARTH SCIENCES, cilt.28, ss.329-350, 2019 (SCI İndekslerine Giren Dergi)
Late Cenozoic stress state distributions at the intersection of the Hellenic and Cyprus Arcs, SW Turkey ÖVER S., ÖZDEN S., PINAR A., YILMAZ H., KAMACI Z., ÜNLÜGENÇ Ü. C.
JOURNAL OF ASIAN EARTH SCIENCES, cilt.132, ss.94-102, 2016 (SCI İndekslerine Giren Dergi)
Upper crust response to geodynamic processes beneath Isparta Angle, SW Turkey: Revealed by CMT solutions of earthquakes
ÖVER S., ÖZDEN S., KAMACI Z., YILMAZ H., ÜNLÜGENÇ Ü. C. , PINAR A.
TECTONOPHYSICS, cilt.687, ss.94-104, 2016 (SCI İndekslerine Giren Dergi)
Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler
Oltu Balkaya havzasının KD Türkiye tektonik konumu ve Geç Kretase sonrası jeolojik evrimi
YILMAZ H., YILMAZ A.
TURKIYE JEOLOJI BULTENI-GEOLOGICAL BULLETIN OF TURKEY, cilt.59, ss.1-25, 2016 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)
Gravite düşey gradyent ve model uygulamaları
YILDIRIM G., KAYA C., YILMAZ H.
MTA Doğal Kaynaklar ve Ekonomi Bülteni, cilt.17, ss.131-142, 2014 (Diğer Kurumların Hakemli Dergileri)
Hakemli Kongre / Sempozyum Bildiri Kitaplarında Yer Alan Yayınlar
Late Cenozoic stress field distribution at the area beetween Adana, Hatay and Kahramanmaraş, SE Turkey
ÖZDEN S., ÜNLÜGENÇ Ü. C. , YILMAZ H., ÖVER S.
9th International symposium on Eastern Mediterrnean Geology, 7 - 11 Mayıs 2018
Comparision of Derivate Filters Using Gravity Anomalies for Basin Area
BEKTAŞ Ö., AYDIN Ö. L. , YILMAZ H., KOŞAROĞLU S.
9th Congress of the Balkan Geophysical Society, Antalya, Türkiye, 5 - 09 Kasım 2017
FLUID INCLUSION STUDY OF THE BIZMISEN SKARN DEPOSIT RELATED TO EOCENE INTRUSIVE ROCKS, EAST-CENTRAL ANATOLIA, TURKEY
BOZKAYA G., BOZKAYA Ö., YILMAZ H., BANKS D.
WORKSHOP ON SUBDUCTION RELATED ORE DEPOSITS, Trabzon, Türkiye, 23 - 26 Ekim 2017, cilt.1, ss.16
BİZMİŞEN-ERZİNCAN SKARN TİPİ DEMİR CEVHERLEŞMESİNİN YAŞ, SÜRE VE KÖKENİNE İLİŞKİN KİL MİNERAL VERİLERİ
BOZKAYA Ö., BOZKAYA G., YILMAZ H., HOZATLIOĞLU D., BANKS D. A. , BOYCE A. J.
17. ULUSAL KİL SEMPOZYUMU, Muğla, Türkiye, 4 - 07 Ekim 2017, ss.149-151
AGE, DURATION AND ORIGIN OF SKARN TYPE IRONMINERALIZATION, BIZMISEN-ERZINCAN, EAST- CENTRAL TURKEY: CONSTRAINTS FROM CLAY MINERALS
BOZKAYA Ö., BOZKAYA G., YILMAZ H., HOZATLIOĞLU D., BANKS D. A. , BOYCE A. J.
XVI International Clay Conference, Granada, Nikaragua, 17 - 21 Temmuz 2017, cilt.7, ss.104
Active tectonics of the Isparta Angle, SW Turkey: CMT Solutions of Earthquakes
ÖVER S., ÖZDEN S., PINAR A., YILMAZ H., KAMACI Z., ÜNLÜGENÇ Ü. C.
Uluslararası sempozyum, 3 - 06 Mayıs 2017
Isparta Açısının (GB Anadolu) Aktif Tektoniği : Depremlerin Odak Mekanizması Çözümlemeleri
ÖVER S., ÖZDEN S., KAMACI Z., YILMAZ H., ÜNLÜGENÇ Ü. C. , PINAR A.
Uluslararası Katılımlı 40. Yıl Jeoloji Sempozyumu, 3 - 06 Mayıs 2017
Helen ve Kıbrıs Yayları Boyunca Geç Senozoyik Yaşlı Gerilme Durumları
ÖVER S., ÖZDEN S., PINAR A., YILMAZ H., KAMACI Z., ÜNLÜGENÇ Ü. C.
Uluslararası Katılımlı 40. Yıl Jeoloji Sempozyumu, 3 - 06 Mayıs 2017
LATE CENOZOIC STRESS STATES AT THE INTERSECTION OF THE HELLENIC AND CYPRUS ARCS, SW ANATOLIA
ÖVER S., ÖZDEN S., PINAR A., YILMAZ H., KAMACI Z., Ünlügenç U. C.
40.Yıl Jeoloji Sempozyumu, 3 - 06 Mayıs 2017
BURDUR HAVZASI GEÇ SENOZOYİK YAŞLI GERİLME DURUMLARI
ÖZDEN S., ÖVER S., PINAR A., YILMAZ H., KAMACI Z., ÜNLÜGENÇ U. C.
VII. TÜRKİYE KUVATERNER SEMPOZYUMU, İstanbul, Türkiye, 08 Mayıs 2016, ss.50
GB ANADOLUNUN YİTİM ZONUYLA İLİŞKİLİ SİSMOTEKTONİĞİ
PINAR A., ÖVER S., ÖZDEN S., YILMAZ H., KAMACI Z., ÜNLÜGENÇ U. C.
VII. TÜRKİYE KUVATERNER SEMPOZYUMU, İstanbul, Türkiye, 8 - 11 Mayıs 2016, ss.144
Fluid inclusion and LA ICP MS data on mineralising fluids of the Bizmisen Iron Deposit Erzincan Central Anatolia Turkey
BOZKAYA G., BOZKAYA Ö., YILMAZ H., BANKS D.
the winter meeting of the Geological Society's Mineral Deposits Studies Group, Dublin, İrlanda, 4 - 06 Ocak 2016
Atıflar
Toplam Atıf Sayısı (WOS):11 h-indeksi (WOS):2
13336 kez okundu

Yorumlar

Deprem     19/02/2023 19:48

Ne kadar acı onca uyarıya rağmen göz göre göre depremi yaşadık hiçbi önlem almadık... Umarım 10 yıl sonra bu günleri unutmayız milletimizin başı sağ olsun
Misafir - Ankaragücü

Nöbetçi Eczane
Doğanşehir nöbetçi eczane listesi
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI 1
Foto ve Video Galeri


Site Haritası
REKLAM ALANI 5