• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogansehiraktuelinternetgazetesi
  • https://twitter.com/DogansehirAktue

Suçatı

Nüfusu : 486
Tarım arazisi :  5,365 dekar 
İlçeye uzaklığı :  15 km

Komşuları: Yuvalı Köyü, Eskiköy Köyü, Polatdere Köyü, Akçadağ ve Yeşilyurt ilçesi, Karaterzi Köyü ve Yuvalı Köyleridir

Suçatı 1902 yılında şimdiki halkı tarafından kurulmuştur. Köy halkı daha önceleri Sultansuyu harasının karşısında kalan Mamazar köyünde kalmakta idi.Mamazar'ın kıraç ve verimsiz olmasından dolayı köy şimdiki yerine taşınmıştır.Köy toprağı 1954 yılına kadar devlet adına işletilmiş, 1954 ten sonra Toprak Tevzi Komisyonu tarafından topraklar köy halkına paylaştırılmıştır.

Suçatı Melet deresi ve Polat deresinin birleştiği yer üzerine kurulmuştur. Daha önceleri Yeniköy olarak bilinen köy ilk kuruluş yılında Akçadağ ilçesine bağlanmış daha sonra Doğanşehir ilçe olunca Doğanşehir'e bağlanmıştır.İki suyun birleştiği yer üzerine kurulmuş olduğundan Suçatı adı verilmiştir.Köye bağlı 3 km. mesafede Semizler mezrası bulunmaktadır.

Ulaşım bakımından çok şanslı olan Suçatı Malatya-İskenderun Demiryoluna 3 km. mesafede bulunan istasyonla ulaşımını sağlar. Köye yine 3 km. mesafede bulunan Malatya-Adana karayolu ile de karayolu ulaşımını sağlar.

Refah düzeyi çok yüksek olan köyde okuma-yazma oranı %95 i geçmektedir.Köyde ilkokul 1938 yılında geçici olarak açılmış ve 1960 yılına kadar değişik binalarda öğretime devam edilmiştir. Okuma çağında ki bütün çocuklar okula devam etmekte ve ilköğrenimini tamamlayanlarda Malatya ve Doğanşehir'e gelerek okuma imkanına kavuşmakta öğrenimlerini devam ettirmektedirler.

Ekonomik durumu en iyi olan köylerimizin başında yer alır Bir iki aile dışında diğer bütün ailelerin yıllık geliri iyidir. Yurtdışında çalışanların yanında büyük illerde işyeri açarak çalışanda çoktur. Çalışmayı engellememek ve kumar alışkanlığını köye sokmamak için köye kahvehane açılmasına köylülerce müsaade edilmemektedir. Az bir miktarda koyun yetiştirilmektedir.Hayvansal ürünler köyde tüketilmektedir.

Tarım ürünlerinin başında fasulye, patates ve soğanın yanında kayısıcılık başta gelir. Kayısı yetiştiriciliğinden sonra köyde elma yetiştiriciliği de önemli bir yer tutmaktadır. Tarım arazisinin bir kısmı Sürgü Barajının suyundan bir kısmı da Polatderesi kanallara kaldırılarak sulanır. Ayrıca su motorları ile de sulamada yapılmaktadır.

Malatya ve çevresinin kavak ambarı da diyebileceğimiz köy dere içindeki arazisinin hemen hemen tamamında kavak ağacı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yüksek boylu ve kaliteli kavaklar inşaat sektörünce özellikle arzulanmakta ve yerinde alıcı yüksek kazanç getirmektedir.Yapımına 1985 yılında DSİ tarafından  Polatderesi ile Melet Deresinin önüne yapılan Suçatı regülatörünün köye ekonomik olarak bir katkı sağlamayacağı ancak su ürünlerinden yararlanma imkanı sağlayacağı hesaplanmaktadır.

           Önemli bir gezilecek yer olmamakla beraber halk sonbahar ve ilkbahar aylarında köy yakınında bulunan Korucuk ve Terzi baba gibi yatırlara gitmektedir. Ayrıca Suçatı'ının karşısında bulunan ve Malatya tarih kitaplarında Malatya'ya adını verdiği belirtilen Melet deresinin yamacında (Yeşilyurt ilçesinin sınırları içinde) Melet Kalesi kalıntıları mevcuttur.

          Giyim kuşamda modern bir giyimi benimseyen köy gençlerinin haricinde yaşlılar rahatlığı nedeni ile şalvarı tercih ederler. Kadın ve erkek eşit haklara sahiptirler. Akrabalık ve komşuluk ilişkileri son derece iyi olan köyde şu kabileler bulunmaktadır. Canpolatlar, Kardağlar, Lafkırlar, Nacarlar, Mirzanlar


Yorumlar - Yorum Yaz
Nöbetçi Eczane
Doğanşehir nöbetçi eczane listesi
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI 1
Foto ve Video Galeri


Site Haritası
REKLAM ALANI 5