Nüfusu : 630
Tarım arazisi : 6,867 dekar
İlçeye uzaklığı : 10 km
Komşuları: Karaterzi Köyü, Çığlık Köyü, Yolkoru Köyü, Yuvalı Köyü ve Suçatı Köyleridir.
Polatdere Köyü, Malatya-Adana Karayolundan 2 km. içerde kurulmuş olup ayrıca Malatya-İskenderun Demiryolu kenarına bir vadinin güney yamacına kurulmuştur. Kuruluşu çok eskilere dayandığı tahmin edilmektedir. Ancak köyde yaşayanlar 300 yıllık bir maziyi hatırlayabilmektedir. Açık olarak herhangi bir tarihi kalıntı yoktur. Bunun yanında Köseyurdu ve Samrı adı verilen iki höyük bulunmaktadır
Köyü ilk kuranın Polat beldesinden halkından İbiş adını taşıyan ve şimdiki Polat'ta Kurukafa soyadını taşıyan kabile halkından olan kişi olduğu tahmin edilmektedir. İbiş'in Polatdere'ye yerleşmesinden sonra kabile genişlemiş, Mıçıklar lakabı ile anılmaya başlamışlardır. Soyadı kanunundan sonra da bu kabile Doğan soyadını almıştır. Bunlardan sonra Eskiköy'den Utarlar, Çelikhan'dan Gelirliler adları ile anılan kişilerin gelip yerleşmesi ile köyün nüfusu artmıştır.
Köyün ekonomisinin başlıca kaynağı Kaysıdır. Üretim yapılan kayısı bahçeleri yer yer kuyu suyundan yararlanılarak sulanmakta, bazı yerlerde ise Polatderesi ve Doğanşehir'den gelen dereler üzerine bent yapılarak su kaldırılıp sulanmaktadır. Kayısının yanında elma ve armut üretimi de yapılır.Tarım alanında hububat ve fasulye üretimi yapılmaktadır.
Az sayıda koyun yetiştiriciliği de yapılmakta olup üretilen hayvansal ürünler köyde tüketilmektedir. yeşilliği ve soğuk sularının bolluğu dikkati çeken Polatdere Köyü iyi bir tanıtım yapıldığı takdirde Malatya-Adana Karayolundan geçen yolcuların dinlenmek üzere uğramadan geçemeyeceği bir yer hüviyetine bürüneceği muhakkaktır.
İlkokulu bulunan köyde okuma yazma oranı %95 civarında olup refah düzeyi yüksek köylerdendir. Köy halkı ihtiyaç nispetinde alışverişini ilçe dışından genellikle Malatya'dan yapar.Köye sürekli çalışan arabası mevcuttur. Köyde ilkokulu bitirenler il ve ilçede bulunan orta öğretim kurumlarına giderler.
Polatdere Köyünün giyim kuşamı refah seviyesine bağlı olarak gelişmiş, hemen hemen şehir giyimi görünümünde bir giyime sahiptirler. Ailede kadın ve erkeğin yeri eşittir. Yapılan işlerde muhakkak kadının da fikri alınır. Evlenmelerde ise kız ve erkeğin isteğine göre hareket edilir. Genellikle kız ve erkek kendi aralarında anlaştıktan sonra durumu ailelerine açarlar. Ailelerin tek yapacağı şey kızı istemek ve düğün masraflarını üstlenmektir