• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/dogansehiraktuelinternetgazetesi
  • https://twitter.com/DogansehirAktue
Son 5 yılda Doğanşehir’e 700 konut yapıldı
Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman, Doğanşehir ilçesinin konut durumu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Doğanşehir ilçesi 5.5.1986 ve 6.6.1986 tarihlerinde meydana gelen 5,5 ve 5,6’lık depremle sarsılmış birçok bina bu deprem nedeniyle yıkılmıştı. Yıkılan binaların yanında çoğunluğu kerpiç olan yüzlerce ev de ağır ve orta hasarlı olarak belirlenmiş, bazı binalar ise hasar nedeniyle yıkılmıştı. Meydana gelen depremlerde toplam olarak 4 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 2016 konut ise hasar görmüştü. Deprem sonrasında ilçeye deprem evleri yapılmış evleri tamamen yıkılan vatandaşlar bu evlerden faydalanmıştı.

Hedef modern konutlar

1986 yılından sonra ilçede yaşayan vatandaşların birçoğu Malatya, Mersin gibi illere göç etmiş, yaklaşık 20 yıl boyunca ilçede ciddi bir bina yapımı görülmemiş olup buna bağlı olarak da kiralar artmış, bina ihtiyacına olan talep artmıştı. 2005 yılından sonra ilçede inşaat sektöründe canlanma olmuş, depreme dayanıklı çok katlı binalar yapılmaya başlanmıştı. Son 5 yıl içerisinde ise ilçede yapılan konut sayısı artarak, Belediye başkanı İbrahim Karaman’ın ifadesiyle ruhsat alan bina sayısının 700’e ulaştığı ifade edildi. Son yıllarda ilçede hızlanan konut yapımı ve ilçenin imarı konusunda Doğanşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaman şu görüşleri paylaştı; “TOKİ ye ilçemize konut yapımı için müracaat ettik. TOKİ için bir yer tahsis ettik. Altyapılarını tamamladık. Vatandaşlarımızdan bu yönde talep formu topladık. 855 vatandaş TOKİ konutları için başvurdu. Bunları ciddi olarak gördük. En azından 500 ihtiyaç sahibi vardır diye düşündük. Bizim hedefimiz Doğanşehir’e modern konutlar yapılması anlamında çalışma yapmaktı. İster TOKİ ister özel sektör yapsın bizim için önemli olan Doğanşehir deki konut ihtiyacını karşılamaktı” dedi. 

Özel sektör TOKİ’ye yakın fiyat veriyordu

Başkan Karaman, “TOKİ yaptığımız çalışmalara cevap vererek Bayındırlık Bakanlığı tarafından belirlenen birim fiyatları bize gönderdi. Buna göre yapılacak konutların metrekaresi 1000 TL olarak belirtildi. Bu ise ortalama 100 metrekarelik bir konutun 100 bin TL olması demekti. Özel sektör de bu fiyatlara yakın hatta bu fiyatların altında ev veriyor. Banka kredileri ile konut sahibi olan çok vatandaşımız var” ifadelerini kullandı.

Kaloriferli, asansörlü konforlu binalar yapıldı

Doğanşehir’e lüks konutların da yapıldığını belirten Başkan Karaman, “İlçemize 5-6 müteahhit firma gelerek konut çalışmalarına başladı. Şehrin değişik yerlerinde özellikle ana arterlerde şu anda yaklaşık 700 konut yapılmış ve hizmete girmiş durumda. Halen de çalışması devam eden yerler var. Bu inşaatlardan bir kısmı oturma ruhsatı aldı. Vatandaşlara satışı yapıldı. Kaloriferli Asansörlü izolasyonlu lüks binalar yapıldı. 5-6 müteahhidin buraya girmesiyle beraber ilçemizdeki yapılara bir kalite de gelmiş oldu. Müteahhit konutunu satmak için vatandaşlara daha cazip teklifler sunmaya başladı. Bunlar fiyat avantajı, konutlardaki birtakım özellikler olarak karşımıza çıktı. Dolayısıyla yapılan konutlar vatandaşın beğenisini kazanarak ciddi anlamada alıcı bulmaya başladı. 2011 yılından itibaren yapı denetim ilçemizde de uygulanmaya başlandı. Yapılan inşaatlar yapı denetimimin kontrolü altında yapılıyor. Bu da deprem kuşağı içinde yer alan ilçemizdeki konutların depreme dayanıklı, daha güvenli olarak yapılmasına neden oldu. Çünkü Binanın temel açmasından son boyasına kadar bu elemanlar sıkı bir şekilde denetim yapmaktadırlar. Daha da ilçemizde vatandaşların talepleri mevcut. Bu konuda ilçemizde iyi bir potansiyel mevcuttur” şeklinde konuştu.

Konut ihtiyacı azalınca TOKİ tarafından konut yapılmadı

Konutların depreme dayanıklı olduğunu ifade eden Başkan, “İlçemizdeki konut yapımı müteahhitler tarafından yapılan binalar ile sağlanınca TOKİ nin yapacağı konutlara gerek kalmadığı için TOKİ ilçemizde konut yapmadı. Zaten TOKİ konut yapmış olsa idi şehrin dışında yani ilçeye uzak mesafede konut yapacaktı. Vatandaşlarımız ise şehrin içinde olmasını arzu ediyorlar. Şehre gelirken araç, dolmuş kullanmak istemiyorlar. Ayrıca şu an yapılan 700 konut ilçenin konut ihtiyacını büyük bir ölçüde karşılamıştır. Yapılan konutların depreme dayanıklılığını, zemin etütlerini belediye olarak biz yapıyoruz. Yapı denetim elemanları da inşaatın her safhasında denetimlerini yoğun bir şekilde yaptıklarından binaların depreme dayanıklılığı konusunda hiçbir şüphe oluşmamaktadır. Konutların yapımı yürürlükteki deprem yönetmenliğine uygun olarak yapılmaktadır” diye konuştu.

Yeni imar planı hazırlıyoruz

Yeni imar planı hazırladıklarını belirten Karaman, “İlçemizde yapılan mevcut imar planı 1995 yılında yapılmıştı. O günün şartlarına göre hazırlanan imar planında depremle ilgili ciddi bir çalışma göze çarpmamaktaydı. 2009 yılında göreve geldiğimizde mevcut yapının İller bankası ve DMO ile birlikte bir harita çalışmasını yaptık. Jeolojik etütlerini yaptırdık. Hangi bölgeye ne kadar yükseklikte kat yapılır, vs daha sonra da hem mevcudu revize edeceğiz hem de yeni imar planları açacağız. Bizim düşüncemiz şehri Malatya Adana asfalt kenarına doğru yönlendirmek. Çünkü yol bir yerin gelişmesi için çok önemli bir etkendir. Sürgü, Erkenek, Gölbaşı Pazarcık gibi yerlerin gelişmesi ana yola bağlı. Buna göre de imar planımızı düzenliyoruz. Bu yıl imar planını sonuçlandıracağız” şeklinde konuştu.

Haber-Foto: A.Vahap KAYGUSUZ


  
3513 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Nöbetçi Eczane
Doğanşehir nöbetçi eczane listesi
REKLAM ALANI
REKLAM ALANI 1
Foto ve Video Galeri


Site Haritası
REKLAM ALANI 5